Broker's Time Broker's Time
Left_column_gdpr_cover

Μήνυμα Προέδρου

Εισαγωγικό κείμενο του Προέδρου του ΣΕΜΑ κ. Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου, που δημοσιεύτηκε στο Broker's Time 52.

Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα θα διαμορφώσει και πάλι συνθήκες κανονικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που η χώρα μας είχε απολέσει τα τελευταία 10 χρόνια της παρατεταμένης κρίσης. Όπως κάθε κλάδος της οικονομίας, έτσι και η ασφαλιστική αγορά μόνο να κερδίσει έχει από μια τέτοια εξέλιξη, αφού θα της επιτρέψει να ανακάμψει και να επιστρέψει σε μια αναπτυξιακή πορεία, με αύξηση της ασφαλιστικής ύλης και παραγωγής.

Ειδικότερα, πολύ σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια προοπτική θα παίξει η βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη κινητικότητα και στην ασφαλιστική αγορά.

Επίσης, με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την αύξηση της ζήτησης, θα τονωθεί αντίστοιχα και η ζήτηση εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα τονώσει το οικογενειακό εισόδημα, δίνοντας τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να διευρύνουν περαιτέρω τα ποσοστά διείσδυσής τους στην κοινωνία, στρέφοντας όλο και μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Πρόκειται για μια τάση η οποία όχι μόνο δεν πρέπει να ατονήσει, αλλά, αντίθετα, να ενισχυθεί.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να συμβάλουν η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές & φορείς, επαναφέροντας και στηρίζοντας πάγια αιτήματα της αγοράς που αφορούν στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και στη θεσμοθέτηση τομέων υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως η ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων για τον κίνδυνο του σεισμού και ορισμένες γενικές και επαγγελματικές αστικές ευθύνες.

Αντίστοιχα, και οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα οφείλουν κι αυτοί να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλιζόμενους πελάτες τους, προάγοντας τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης και την αξιοπιστία της αγοράς μας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ασφαλιστική συνείδηση στην κοινωνία.

Παράλληλα, η πολυετής «εμπλοκή» της χώρας στα μνημόνια, τα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος των εισοδημάτων, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την απαξίωση του κρατικού συστήματος υγείας και τις αδιέξοδες προοπτικές του κοινωνικού φορέα ασφάλισης, έχουν επαναφέρει έντονα στο προσκήνιο τις συζητήσεις αναφορικά με τις συμπράξεις και τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, για την εξυγίανση των κρατικών ταμείων ασφάλισης είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του σημερινού συστήματος συντάξεων από ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα στηρίζεται στη λειτουργία των τριών πυλώνων ασφάλισης.

Από την άλλη πλευρά, η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της υγείας θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, η επαναφορά των αγορών σε μια κατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls, στην οποία πιθανότατα θα προχωρήσει η κυβέρνηση βρισκόμενη σε συνεννόηση με τους θεσμούς, θα «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον των επενδυτών για προγράμματα συνδεδεμένα με τίτλους του εξωτερικού.

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια θα δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επιτρέποντας στις ασφαλιστικές εταιρείες -ως ένας εκ των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών της χώρας μας- να επανατοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με προοπτικές υψηλών αποδόσεων, ενώ το θετικό κλίμα στην κεφαλαιαγορά θα επηρεάσει αντίστοιχα και τις αποδόσεις των εσωτερικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η επιστροφή όμως των ασφαλιστικών εταιρειών στις χρηματαγορές θα πρέπει να γίνει υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα μεριμνούν πάντα για τη σωστή διασπορά του επενδυτικού ρίσκου που αναλαμβάνουν και διαχειρίζονται.

Οι θετικές προοπτικές, λοιπόν, μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα απουσίας τους από την αγορά, είναι και πάλι εδώ. Είναι στο χέρι μας να τις εκμεταλλευτούμε και να τις αξιοποιήσουμε ανάλογα, ώστε να αρχίσουμε και πάλι να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε παραγωγικά, αλλά και να αισθανόμαστε «δημιουργικά».

Είσοδος Μελών

Ανάκτηση κωδικού πρόσβασης

Τα νέα του ΣΕΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕΜΑ

29 Ιουνίου 2018 08:19

Οι σημαντικές αλλαγές που συντελούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο αναμφίβολα θέτουν σε διαφορετικές βάσεις το...

Περισσότερα »

Παραίτηση Νίκου Κόκκινου από το ΔΣ του ΣΕΜΑ

15 Ιουνίου 2018 13:05

Ο ΣΕΜΑ ανακοινώνει ότι ο κύριος Νικόλαος Κόκκινος υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του...

Περισσότερα »

Τα νέα των μελών

TZORTZIS S.A. και ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ : Στρατηγική συνεργασία για δωρεάν παροχές υγείας σε ασφαλισμένους

18 Ιουνίου 2018 11:07

Η μεσιτική εταιρεία ασφαλίσεων TZORTZIS Insurance Brokers SA, προχώρησε πρόσφατα σε στρατηγική συνεργασία με τον...

Περισσότερα »

Truck & Cargo Insurance: Η πρώτη μεσιτική που διακρίνεται σε βραβεύσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα

07 Ιουνίου 2018 09:52

Για την πρωτοβουλία της “One Stop Shop” βραβεύτηκε η εταιρεία Truck & Cargo Insurance στα Supply...

Περισσότερα »

Τα media για τον ΣΕΜΑ

Κοινό εκπρόσωπο προτείνουν ΣΕΜΑ και ΠΟΑΔ για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

23 Απριλίου 2018 10:18

Αναδημοσίευση από www.insuranceworld.gr Τη θέση που «δικαιωματικά» διεκδικεί λόγω της δυναμικής της η...

Περισσότερα »

ΣΕΜΑ: Αποφασισμένος για δράση, με πλήρη ατζέντα

22 Μαρτίου 2018 12:20

Αναδημοσίευση από www.underwriter.gr Στις εγκαταστάσεις της Allianz Eλλάδος πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες...

Περισσότερα »

Κλαδικά Νέα

Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στον κ. Nικόλαο A. Μακρόπουλο στο 11th Insurance Conference

26 Ιουνίου 2018 14:06

Το 11th Insurance Conference (#inc18 - http://www.insurance.ethosevents.eu) ξεχωρίζει τόσο για τη θεματολογία του που...

Περισσότερα »

Οι 58 πρωταγωνιστές της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς

20 Ιουνίου 2018 11:30

Ο σημαντικός ρόλος που επιτελείται μέσα από τους επαγγελματίες των παραδοσιακών δικτύων για την ανάπτυξη του κλάδου...

Περισσότερα »