Broker's Time Broker's Time
Left_column_gdpr_cover

Ημερίδες

Ενημερωτική εκδήλωση για το Solvency II και την οδηγία IMD για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων

Φως στις σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται, έριξε ο ΣΕΜΑ με ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές και στην οποία ανώτατοι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ενημέρωσαν τους μεσίτες ασφαλίσεων για τις αυξημένες υποχρεώσεις τους και τα όσα πρέπει να πράξουν ώστε να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας του καταναλωτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας ότι αποτελεί κύρια προτεραιότητα της ευρωπαϊκής επιτροπής αλλά και της εποπτικής αρχής ασφαλίσεων και συντάξεων (ΕΙΟΡΑ).

Όπως τόνισε παρατηρείται κανονιστικός καταιγισμός και μόνο στη διάρκεια της τελευταίας θητείας της ευρωπαϊκής επιτροπής υπήρξαν 130 νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με την ασφάλιση, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπονται 102 διαφορετικές διατάξεις για την προσυμβατική ενημέρωση. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, στηρίζουν την ορθή λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά συχνά παρατηρείται υπερφόρτωση πληροφοριών και επικαλύψεις απαιτήσεων στις διάφορες οδηγίες και κανονισμούς.

Κατόπιν αναφέρθηκε στο νέο πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν που σχεδιάζεται και στόχο έχει την αύξηση της αποταμίευσης στην Ευρώπη και ολοκλήρωσε την παρουσίασή της δίνοντας σειρά ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων για τη συνολική και κατά κλάδο παραγωγή της ευρωπαϊκής αγοράς και την κατανομή της ανά δίκτυο διαμεσολαβούντων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο συνέχεια, η κ. Εύα Βαρουχάκη, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας και των διεθνών σχέσεων της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στο σχέδιο οδηγίας για την ασφαλιστική διανομή, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις των διαμεσολαβούντων έναντι των πελατών για αντικειμενική ενημέρωση, την παράδοση των προβλεπόμενων εγγράφων και την προώθηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

Τόνισε επίσης ότι στόχος της νέας οδηγίας είναι να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλα τα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων  και το ίδιο επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές ανεξαρτήτως του «μέσου» διανομής.

Από την πλευρά της, η κ. Μυρτώ Χαμπάκη, επικεφαλής των Οικονομικών Θεμάτων και του Κλάδου Ζωής της ΕΑΕΕ, τόνισε ότι το νέο εποπτικό περιβάλλον προσεγγίζει ολιστικά την ασφαλιστική αγορά ρυθμίζοντας ζητήματα σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση, τις βασικές λειτουργίες των ασφαλιστικών εταιρειών, τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικής επιθεώρησης, καθώς και την οργανωτική δομή των ασφαλιστικών ομίλων, ενώ δίνει έμφαση στη διαφάνεια υποχρεώνοντας την αγορά να ενημερώνει τακτικά και βάσει ειδικών προτύπων την εποπτική αρχή και να καταθέτει εκθέσεις για τη φερεγγυότητα και τη χρηματοοικονομική της κατάσταση.

Όπως τόνισε το 80% των CEOs παγκοσμίως σχεδιάζουν να προβούν σε σημαντικές αλλαγές στις εταιρείες τους και το 71% να αναθεωρήσουν τις συνεργασίες που έχουν με τα δίκτυα πωλήσεων, ενώ στις προκλήσεις του μέλλοντος περιλαμβάνονται τα big data, τα social mediaκαι το risk pooling.

Αναφερόμενη στους μεσίτες ασφαλίσεων υπογράμμισε ότι, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του μοντέλου συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και των σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες τους, με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση των αναγκών τους, καθώς και την ποιοτικότερη ανάλυση των συνεργασιών.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση και για ουσιαστικότερη μείωση των κινδύνων και ζημιών. Στις προκλήσεις των μεσιτών συμπεριέλαβε την στόχευσή τους στην καινοτομία, την εξειδίκευσή τους σε τομείς όπως οι διαχείριση κινδύνων και η ανάλυση δεδομένων, ενώ υπογράμμισε και τις υποχρεώσεις τους για την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον εποπτείας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Καραβίας, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, δήλωσε ότι «οι μεσίτες ασφαλίσεων έχουν ήδη υλοποιήσει μία σειρά από πρωτοβουλίες αναβάθμισης των υποδομών τους, σκέφτονται και λειτουργούν με την κουλτούρα του SolvencyII, προσαρμόστηκαν απόλυτα στις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε από 1 Ιανουαρίου 2016, η προσαρμογή της στο νέο νομοθετικό πλαίσιο να είναι απόλυτα επιτυχημένη».

Πρόσκληση

Πρόγραμμα

« Επιστροφή

Είσοδος Μελών

Ανάκτηση κωδικού πρόσβασης

Τα νέα του ΣΕΜΑ

Ο ΣΕΜΑ σύμμαχος για ένα κοινό μέτωπο στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

23 Μαΐου 2019 09:53

«Οι μεσίτες ασφαλίσεων συντάσσονται με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση για τη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος,...

Περισσότερα »

Μ. Τζωρτζωρής: Ευνοεί την επικοινωνία και τη συνεργασία του κλάδου η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη

17 Μαΐου 2019 08:54

Αναδημοσίευση από www.insurance-eea.gr Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, επαινεί  όπως...

Περισσότερα »

Τα νέα των μελών

Άννυ Τρύφων: Για ακόμη μία χρονιά, η ομάδα της ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα

14 Απριλίου 2019 14:42

Η ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες...

Περισσότερα »

Η Mega Brokers ασφάλισε το Delphi Economic Forum

28 Μαρτίου 2019 12:11

Στη Mega Brokers εμπιστεύτηκε την ασφάλειά του το 4ο «Delphi Economic Forum», αναθέτοντας στην...

Περισσότερα »

Τα media για τον ΣΕΜΑ

Οι άνθρωποι του ΣΕΜΑ στο Insuranceworld

25 Ιανουαρίου 2019 16:02

Αναδημοσίευση από www.insuranceworld.gr Ο ΣΕΜΑ είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ, με δύναμη σε ετήσια εγγεγραμμένα...

Περισσότερα »

ΣΕΜΑ: Εδωσε σάρκα και οστά στον θεσμό ιδ. ασφάλισης

23 Ιανουαρίου 2019 16:01

Αναδημοσίευση από www.insuranceworld.gr της Ελενας Ερμείδου Ανανεωμένος και ισχυρός, υπό την Προεδρεία του κου Γιάννη...

Περισσότερα »

Κλαδικά Νέα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, Κεντρικός Ομιλητής στο 12th Insurance Conference

24 Απριλίου 2019 07:42

Οι Αναπτυξιακές Προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αποτελεί ένα από τα βασικά...

Περισσότερα »

Η ΕΑΕΕ ανοίγει διάλογο με τους νέους!

29 Μαρτίου 2019 10:11

Ο ασφαλιστικός κλάδος, ως εργοδότης, συζητάει για τις φιλοδοξίες των νέων και τις προοπτικές που τους δίνει....

Περισσότερα »