Broker's Time Broker's Time
Left_column_gdpr_cover

Ημερίδες

Ημερίδα για την ασφάλιση πιστώσεων

Αύξηση των ασφαλιζόμενων πιστώσεων κατά 15% ή 2 δισ. ευρώ σε αξίες, αναμένει η ασφαλιστική αγορά για το 2013 έναντι του 2012, προβλέποντας ότι το σύνολο των κεφαλαίων σε ασφάλιση θα ανέλθει φέτος στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Μιλώντας χθες σε ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Ασφάλιση Πιστώσεων: Εργαλείο ή Μύθος» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), οι κ.κ. Αλέξανδρος Γαβριήλογλου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Euler Hermes Emporiki και Μάκης Tζέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius, τόνισαν ότι το 2012 η ασφαλιστική αγορά παρείχε κάλυψη σε πιστώσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ, ενώ φέτος προσβλέπει σε αύξηση των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων.

Τόσο ο κ. Γαβριήλογλου, όσο και ο κ. Τζέης, υπογράμμισαν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω ειδικών προγραμμάτων εξασφαλίζουν για λογαριασμό των επιχειρήσεων την είσπραξη πωλήσεων αξίας πολλών δισ. ευρώ σε μια περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματική κοινότητα πιέζεται από τα περιορισμένα περιθώρια ρευστότητας. Αναφερόμενοι στην κρίση και τις συνέπειές της στην εγχώρια αγορά τόνισαν ότι, «όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, έτσι και η ασφαλιστική αγορά οδηγήθηκε σε όλες τις αναγκαίες «διορθώσεις» ώστε να προσαρμοστεί στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, «διορθώσεις» έγιναν και στις Ασφαλίσεις Πιστώσεων, και ειδικότερα στα όρια καλύψεων, όπως και στις προϋποθέσεις ασφάλισης. Ωστόσο, ο τομέας έχει πλέον περάσει σε μια νέα περίοδο, ανοίγει τα όρια ασφάλισης, γίνεται λιγότερο συντηρητικός, προσβλέπει στην ανάπτυξη και κυρίως στη συνδρομή του για τη βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στο επιχειρείν και, άρα, σε αύξηση των προς «ασφάλιση πιστώσεων». Όπως εξήγησαν οι κ.κ. Γαβριήλογλου και Τζέης, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφει αυξημένους δείκτες επισφαλειών. Μάλιστα, για το 2013 εκτίμησαν ότι οι επισφάλειες θα καταγράψουν και νέα άνοδο, κατά περίπου 10%. Πρόκειται, όπως είπαν, για τάση που προκαλεί εμπόδια στο επιχειρείν, που περιορίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, που κλείνει την πόρτα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, και που καθιστά επιβεβλημένη την ασφάλιση πιστώσεων για όσες εταιρείες επιθυμούν να περιορίσουν το ρίσκο των πωλήσεών τους.

Περιγράφοντας το μακροοικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, υπογράμμισαν ότι για τους επόμενους μήνες υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με την πορεία της οικονομίας μας, που παραμένει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. Τα δύο επόμενα δωδεκάμηνα θα είναι δύσκολα. Οι επισφάλειες θα κινηθούν ανοδικά, αν και μειούμενες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η κατανάλωση θα παραμείνει σε πτώση και το κλίμα στην αγορά αρνητικό.  Παράλληλα, ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότηττας καταγράφηκε αυξημένος κατά 4% το 2012, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3% το 2013.

Σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον, οι ασφαλίσεις πιστώσεων αναδεικνύονται σε ένα ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, για όσες πωλούν στο εξωτερικό όπου οι συνθήκες των τοπικών οικονομιών είναι τις περισσότερες φορές άγνωστες, αλλά και για αυτές που αναπτύσσονται εντός συνόρων» τόνισαν χαρακτηριστικά. Επίσης, για να καταδείξουν τις συνέπειες των επισφαλειών, επεσήμαναν ότι «η αδυναμία είσπραξεις μιας πώλησης της τάξης των 50.000 ευρώ απαιτεί από την επιχείρηση αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 1,250 εκατ. ευρώ, διότι η επισφάλεια προσμετράται στην κερδοφορία και βάση αυτής υπολογίζεται το πραγματικό βάρος στην επιχείρηση». Τέλος, όπως υπογράμμισαν οι κ.κ. Γαβριήλογλου και Τζέης, αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Καραβίας, «η κυριότερη υπηρεσία των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις Ασφαλίσεις Πιστώσεων, δεν είναι τόσο η κάλυψη της ζημιάς, όσο οι προβλέψεις που κάνουν για τους κινδύνους επισφαλειών και οι κατευθύνσεις που δίνουν στους ασφαλισμένους για το κίνδυνο να μην πληρωθούν οι απαιτήσεις τους».

Σημειώνεται ότι, η ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΕΜΑ για τις Ασφαλίσεις Πιστώσεων αποτελεί την πρώτη, από μια σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών τις οποίες σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Μελών & Προστιθέμενης Αξίας του Συνδέσμου, και ειδικότερα οι κ.κ. Ευγενία Καφφετζή και Άννυ Τρύφων, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των Μεσιτών Ασφαλίσεων και των στελεχών τους και εν γένει των Διαμεσολαβούντων Προσώπων στην Ιδιωτική Ασφάλιση.

« Επιστροφή

Είσοδος Μελών

Ανάκτηση κωδικού πρόσβασης

Τα νέα του ΣΕΜΑ

Ο ΣΕΜΑ σύμμαχος για ένα κοινό μέτωπο στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

23 Μαΐου 2019 09:53

«Οι μεσίτες ασφαλίσεων συντάσσονται με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση για τη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος,...

Περισσότερα »

Μ. Τζωρτζωρής: Ευνοεί την επικοινωνία και τη συνεργασία του κλάδου η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη

17 Μαΐου 2019 08:54

Αναδημοσίευση από www.insurance-eea.gr Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, επαινεί  όπως...

Περισσότερα »

Τα νέα των μελών

Άννυ Τρύφων: Για ακόμη μία χρονιά, η ομάδα της ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα

14 Απριλίου 2019 14:42

Η ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες...

Περισσότερα »

Η Mega Brokers ασφάλισε το Delphi Economic Forum

28 Μαρτίου 2019 12:11

Στη Mega Brokers εμπιστεύτηκε την ασφάλειά του το 4ο «Delphi Economic Forum», αναθέτοντας στην...

Περισσότερα »

Τα media για τον ΣΕΜΑ

Οι άνθρωποι του ΣΕΜΑ στο Insuranceworld

25 Ιανουαρίου 2019 16:02

Αναδημοσίευση από www.insuranceworld.gr Ο ΣΕΜΑ είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ, με δύναμη σε ετήσια εγγεγραμμένα...

Περισσότερα »

ΣΕΜΑ: Εδωσε σάρκα και οστά στον θεσμό ιδ. ασφάλισης

23 Ιανουαρίου 2019 16:01

Αναδημοσίευση από www.insuranceworld.gr της Ελενας Ερμείδου Ανανεωμένος και ισχυρός, υπό την Προεδρεία του κου Γιάννη...

Περισσότερα »

Κλαδικά Νέα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, Κεντρικός Ομιλητής στο 12th Insurance Conference

24 Απριλίου 2019 07:42

Οι Αναπτυξιακές Προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αποτελεί ένα από τα βασικά...

Περισσότερα »

Η ΕΑΕΕ ανοίγει διάλογο με τους νέους!

29 Μαρτίου 2019 10:11

Ο ασφαλιστικός κλάδος, ως εργοδότης, συζητάει για τις φιλοδοξίες των νέων και τις προοπτικές που τους δίνει....

Περισσότερα »